Vajdics Anikó – pszichodráma vezető

Bukodi-Staller Bernadett – pszichodráma vezető-jelölt

Bemutatkozás:

mesélek 4. OPT másolata (4)

Vajdics Anikó vagyok, pszichodráma-vezető, playback-színész, nyelvtanár, szak-és műfordító.

Első egyetemem (a Budapesti Közgazdasági Egyetem) vége felé ismerkedtem meg a pszichodráma Mérei Ferenc-féle csoportcentrikus módszerével mintegy 25 évvel ezelőtt. Kb. tíz éven keresztül ilyen jellegű önismereti csoportokba jártam, mígnem 1999-ben eljutottam Érdligetre, egy Gallus Klára és Sarkady Kamilla nevével fémjelzett négynapos pszichodráma-bibliodráma műhelymunkára. (Akkorra már túl voltam a második egyetememen is, az ELTE Spanyol ill. Portugál Nyelv- és Irodalom Szakán.)

Érdligeten találkoztam először a morenói pszichodráma alapjaival. Ez a „találkozás” sorsdöntőnek bizonyult. Ott érett meg bennem az elhatározás, hogy mindazt a jót, amit a pszichodrámától kaptam, vezetőként is tovább kell adnom. Akkor jelentkeztem Gallus Klára és Pintér Gábor induló kiképző csoportjába. Gallus Klárát azóta is a legfőbb
mesteremnek tekintem, annak ellenére, hogy időközbeni halála miatt a felsőfokú vizsgámon már nem lehetett ott. Vezetővé válásom alatt minden lehetséges műhelymunkán résztvettem, így sokat tanultam más neves pszichodráma-vezetőktől is. Nagy hatással volt rám többek között Vikár András, Teszáry Judit, Max Clayton és Daubner Béla.

Érdeklődési területem: hogyan lehet a családi konstellációkban rejlő lelki erőforrásokra támaszkodva erősíteni (vagy kialakítani) az egyén rezilienciáját, vagyis azt a megbirkózási képességet („fostering resilience”), amely lehetővé teszi, hogy az egyén a negatív élethelyzetek esetén is sikeresen alkalmazkodva újra egyensúlyi helyzetbe kerüljön, és legyőzze a megpróbáltatások károsító hatásait. Külön izgat az átfordítási pontok megkeresése, vagyis az, hogyan lehet az érzelmi gócpontokban betokosodott energiákat felszabadítani és pozitív erőforrásokká alakítani.

2014-ben a Magyar Pszichodráma Egyesület vezetőségének titkárává választottak. Szakfordítói tapasztalataimat pszichodramatistaként is igyekszem kamatoztatni: jelenleg Tian Dayton “The LivingStage” című pszichodráma-kézkönyvét fordítom. Szakmai írásaim is vannak, többek között a “Vikár, a karmester”, a “Szociális atom” és az “Aki nem kísérletezik, nem él. Max Clayton drámavezetői módszerei” című cikkem.

A pszichodráma mellett évek óta „bibliodrámázom” is. A lakóhelyemhez tartozó református gyülekezetben többször vezetettem már ökomenikus jellegű, csoportos bibliodráma-gyakorlatot.

Rögtönző (playback) színészként több, mint négy éve foglalkozom színházterápiával. 2009 óta tagja vagyok a speciális területen működő (hajléktalanokat, gyermekotthonban élő fiatalokat, addiktológiai problémával küzdőket stb. segítő)„Józan Babák” nevű Playback Színházi Társulatnak.

A pszichodráma-vezetés és a színházterápia során szerzett képességeimet kiválóan tudom kamatoztatni a nyelvtanítás területén. Az itt szerzett tapasztalataimmal a jövőben a pszichodráma világát is szeretném gazdagítani.

12744486_10207675514678711_5707574271969596821_n (1)Bukodi-Staller Bernadett vagyok, pszichodráma vezető-jelölt, kommunikációs szakember.

Első diplomámat a Budapesti Kommunikációs Főiskolán szereztem. Munka mellett, levelezőn kezdtem el 2012-ben a Károli pszichológia szakát. A pszichológia tanulást a pszichodráma inspirálta.

2010-ben ismerkedtem meg a pszichodrámával, Marlok Zsuzsa és Ónody Sarolta önismereti csoportjában. Annyira sokat adott nekem a módszer, hogy úgy éreztem, hogy tovább szeretném benne képezni magam és másokkal is megosztani. Ezért elvégeztem az asszisztensi képzést, és jelenleg felsőfokot tanulok Ónody Sarolta és Tomcsányi Teodóra csoportjában.